top of page
PHOTO-2023-09-25-16-43-37 8.jpg

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillen én de overeenkomsten tussen beide isolatiemethodes?

Isolatiefolie en inblaasvlokken van cellulose zijn twee verschillende materialen die worden gebruikt voor het isoleren van gebouwen. Hier is een beknopt verschil tussen de twee:

Isolatiefolie:

  • Isolatiefolie is meestal gemaakt van dunne lagen reflecterend materiaal, zoals aluminiumfolie, met luchtkussens ertussen.

  • Het belangrijkste doel van isolatiefolie is om warmte te reflecteren en te weerkaatsen, waardoor het binnen een ruimte blijft en de buitenlucht blokkeert.

  • Isolatiefolie wordt meestal gebruikt voor stralingsisolatie en wordt vaak toegepast onder dakbedekkingen, in wanden, of als een isolerende laag onder vloeren.

Inblaasvlokken van cellulose:

  • Inblaasvlokken van cellulose zijn gemaakt van gerecycleerd papiervezels die zijn behandeld met brandvertragende chemicaliën.

  • Deze cellulosevlokken worden in vloeren, muren of zolders geblazen en vullen holle ruimtes op om thermische isolatie te bieden.

  • Ze werken voornamelijk door warmte vast te houden in de vezels en bieden ook geluidsisolatie.

 

Zowel de isolatiefolie als de cellulosevlokken waarmee wij werken zijn milieuvriendelijker dan sommige andere isolatiematerialen omdat ze -deels of zelfs  bijna volledig- van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Daarnaast zijn ze minder schadelijk voor de gezondheid. In het kort: isolatiefolie is vooral gericht op het reflecteren van warmte, terwijl inblaasvlokken van cellulose warmte vasthouden door isolatie en zijn duurzamer en milieuvriendelijker. Het juiste isolatiemateriaal hangt af van de specifieke behoeften en toepassingen in een gebouw.

Hoe maak ik de juiste keuze tussen folie en cellulosevlokken?

Het maken van de juiste keuze tussen isolatiefolie en inblaasvlokken van cellulose hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke isolatiebehoeften van het gebouw, het budget, milieuvriendelijkheid én de toepassingslocatie. Hier zijn enkele overwegingen om u te helpen de juiste keuze te maken:

Isolatiebehoeften:

  • Bedenk hoeveel isolatie u nodig heeft en welk type warmteverlies u wilt aanpakken. Isolatiefolie is effectief voor stralingsisolatie, terwijl cellulosevlokken beter zijn in het vullen van holle ruimtes en thermische isolatie.

Plaats van toepassing:

  • Overweeg waar u de isolatie wilt aanbrengen. Isolatiefolie is geschikt voor toepassingen onder dakbedekkingen, in wanden en vloeren, terwijl cellulosevlokken goed werken in muren, vloeren en zolders.

Milieuvriendelijkheid:

  • Als milieuvriendelijkheid een belangrijke factor is, kan cellulose een goede keuze zijn omdat het is gemaakt van gerecycled papier en minder schadelijke chemicaliën bevat dan sommige andere isolatiematerialen. Isolatiefolie kan minder milieuvriendelijk zijn vanwege de productie van reflecterende materialen en luchtkussens, hoewel de folie waarmee wij werken voor 40% uit gerecycled materiaal bestaat.

Budget:

  • Vergelijk de kosten van isolatiefolie en cellulosevlokken, inclusief installatiekosten. Het kan zijn dat het ene type isolatie meer kost dan het andere, afhankelijk van de specifieke situatie en de installatiekosten.

Brandwerendheid:

  • Overweeg de brandwerendheidseigenschappen van de isolatiematerialen. Cellulose wordt vaak behandeld met brandvertragende chemicaliën en kan een goede keuze zijn in gebieden waar brandwerendheid belangrijk is.

Installatie:

  • Denk na over de installatievereisten. Isolatiefolie is vaak eenvoudiger en sneller te installeren, terwijl het inblazen van cellulosevlokken wat meer gespecialiseerde apparatuur en kennis vereist.

Het is vaak verstandig om te overleggen met een isolatiespecialist of aannemer om de beste keuze te maken op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden. Wij kunnen u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing en zorgen voor een juiste installatie!

Wat kan ik besparen met jullie isolatiemethoden?

De besparing op stookkosten als gevolg van goede dakisolatie kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de huidige isolatietoestand van uw dak, het type isolatiemateriaal dat u gebruikt, het klimaat, de energie-efficiëntie van uw verwarmingssysteem en de grootte van uw woning. Over het algemeen kan goede dakisolatie echter aanzienlijke besparingen opleveren en kan de besparing wel oplopen tot zo'n 30%.

Het is moeilijk om exacte cijfers te geven zonder kennis van uw specifieke situatie, maar over het algemeen kunt u verwachten dat goede dakisolatie uw energierekening aanzienlijk zal verlagen. In sommige gevallen kan dakisolatie zichzelf in een relatief korte tijd terugverdienen door de besparingen op stookkosten. Om een nauwkeuriger percentage te bepalen zou u een professionele energie-audit van uw woning kunnen overwegen. Tijdens zo'n audit zal een expert uw huis grondig evalueren en specifieke aanbevelingen doen op basis van uw unieke situatie. Ze kunnen u een gedetailleerd inzicht geven in de mogelijke besparingen die u kunt verwachten door dakisolatie en andere energiebesparende maatregelen te nemen. Wij kunnen u (ook) hierbij helpen door onze nauwe samenwerking met Prisma Energielabels. Neem contact met ons op voor meer informatie, of benader hen direct.

Een eerste schatting/indicatie van uw besparing en terugverdientijd kunt u vinden in onze GRATIS rekentools. Doe een gratis check!

groot formaat.png

Met wat voor folie werken jullie?

Onze hoogwaardige isolatiefolie is heel breed toepasbaar; onder dakpannen of een rieten kap, op zolder of onder de vloer, dampdicht of juist ademend: er zijn eindeloos veel toepassingen om uw renovatie- of nieuwbouw-project optimaal te isoleren en maximale energiebesparingen te realiseren.

De folie heeft een robuuste kwaliteit, een hoog montagegemak én een hoge isolatiewaarde ten opzichte van andere reflecterende multifolies in de markt. Bovendien is de folie eenvoudig te plaatsen in combinatie met bestaande isolatie. Dat scheelt veel kostbare tijd!

Is de folie gecertificeerd?

Jazeker! Er zijn diverse certificaten afgegeven voor de folie waar wij mee werken:

BCRG-afbeelding.png

Bureau CRG geeft algemeen erkende kwaliteitsverklaringen af voor duurzame oplossingen in Nederland.

isso_logo_basalt_rgb.png

Kwaliteitscertificaat dat aangeeft dat de folie uitstekend scoort op energiebesparende prestaties.

ikt-erkent-testplaats-dibt-1024.jpg

Verklaring van het strenge Duits Instituut voor Bouwtechniek dat de folie lage emissiewaarden heeft en brandveilig is.

Kan ik subsidie aanvragen bij de toepassing van jullie folie?

Jazeker. Onze folie is voorzien van de benodigde certificering en voorzien van een ‘gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring’ opgenomen in de ISSO-databank van de overheid. Hiermee kan er bij een aantal gemeenten en monumentencommissies subsidie worden aangevraagd. Ook komen een aantal folies in aanmerking voor de ISDE-subsidie van RvO, mits aangebracht volgens hun regels.

Met wat voor inblaasvlokken werken jullie?

Wij werken met de vlokken van ThermoFloc®; een gecertificeerd isolatiemateriaal dat wordt gewonnen uit op soort geselecteerd papier van dagbladen. De hoge kwaliteit van het product is extra bevestigd door middel van een Europese toelating. Thermofloc® isolatiemateriaal van cellulose beschikt over ideale eigenschappen voor een efficiënte thermische en geluidsisolatie, wordt met een laag energieverbruik geproduceerd en biedt daarnaast een groot voordeel bij de verwerking.

Is dit materiaal gecertificeerd?

Jazeker! Er zijn diverse certificaten afgegeven voor de isolatiematerialen van dit merk. Wij sturen u desgewenst het certificaat graag toe.

Kan ik subsidie aanvragen bij de toepassing van ThermoFloc?

Ja. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij het gebruik van de isolatiefolie.

Wat is het verschil tussen damp-open en dichte folie?

De damp-open waterdichte folie wordt toegepast aan de buitenzijde. Vaak als aanvulling op reeds bestaande isolatie uit het verleden. Ook als er vocht aanwezig is van een oude lekkage, kan dit opdrogen en uitdampen, zonder schimmelvorming.

Indien er geen andere isolatie of vocht aanwezig is kan men ook dampdichte producten toepassen. Indien men aan de binnenkant, de warme zijde, isolatie aanbrengt moet er een dampwerende laag geplaatst worden. De dampdichte producten zijn dan een isolatie en dampscherm gecombineerd in één product!

Rc, Rd of Rthi, wat is precies de isolatiewaarde?

R is het symbool voor weerstand.
Rc is de warmteweerstand van een constructie, een optelsom van de verschillende Rd’s.
Rd is de gedeclareerde warmteweerstand van een materiaal.
Rthi is een niet geldige waarde, bedoeld om verschillende niet geteste isolatiematerialen te vergelijken met een getest isolatiemateriaal. Deze vergelijkbare R-waarde is niet rechtsgeldig en onbruikbaar voor bouwaanvraag, subsidie of BTW regeling.

Wat is een Rd-waarde?

Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. 

Wanneer kunnen jullie het werk komen uitvoeren?

Zoals u weet is het erg druk in de bouwsector. Ook de levertijden van de materialen zijn langer dan normaal en de prijzen schommelen enorm. Als de uitkomst van de rekentool bij uw budget past en u ons benadert voor het -persoonlijk- opnemen van de werkzaamheden, de situatie en uw wensen, geven we u ook meteen een indicatie van de verwachte 'wachttijd/levertijd' op dat moment. Het is onmogelijk om u nu al een 'levertijd' te noemen, omdat de (reeds geplande) werkzaamheden kunnen wijzigen. 

Hoeveel kan de rekentool afwijken van de werkelijke kosten?

De rekentool is (uiteraard) bedoeld om u een realistisch beeld te geven van de te verwachten totale kosten voor het isoleren van uw dak/zolder. Iedere situatie is echter anders en daarom zullen we te allen tijde persoonlijk de situatie bij u thuis op moeten komen nemen om een offerte af te kunnen geven die bij uw situatie past. We hebben echter veel tijd en aandacht geschonken aan het samenstellen van de rekentool om teleurstellingen te voorkomen voor beide partijen. Het komt ook zeker voor dat een (bouw)situatie blijkt mee te vallen, waardoor de totaalprijs iets lager uitvalt dan die van de rekentool.

Moet ik een eventuele subsidie zelf aanvragen of doen jullie dat?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) dient u zelf aan te vragen. Wij verwijzen u hiervoor graag naar de volgende website van het RVO:

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen

Staat uw vraag er niet tussen? Geen probleem, wij helpen u graag!

Vul gerust ons contactformulier in met uw vraag.

bottom of page